söndag, maj 07, 2006

Vad är en Txoko?

Txokon har sitt ursprung i Baskien, eller Euskadi som det heter på baskiska, och närmare bestämt i San Sebastian i regionen Gipuzkoa under 1800-talets mitt.
När Spanien industrialiserades, och den stora inflyttningen till städerna påbörjades, saknades naturliga mötesplatser för törstiga och hungriga basker. Tidigare hade ”las sidrerías” (ciderbryggerier) varit de naturliga träffpunkterna för män(niskor) på landsbygden. Här träffades man, lagade mat tillsammans och drack den typiska baskiska cidern. I städerna saknades dessa lokaler vilket ledde till uppkomsten av La Sociedad Gastronómica eller Txoko som syftar till lokalen där man träffas. Txoko betyder ordagrant krypin, vrå eller hörn.

Txokon är alltså lokalen där folk träffas och gemenskapens kärna. Den består av ett fullt utrustat kök, en matsal och om lokalen tillåter förråd och vinkällare. Här finns ett utbud av basprodukter även om medlemmarna tar med sig färska matvaror vid varje tillfälle. Hit kan man gå när man vill och lokalen kan bokas för olika arrangemang.

Den första föreningen grundades i San Sebastian 1843 och hette ”La Fraternal”. Denna företeelse kom sedan att spridas till närliggande regioner som Álava, Bizkaia och Navarra. Idag finns det föreningar över hela Spanien och även i Argentina och Uruguay som har en stor befolkning av baskisk härkomst.

Alla regioner har sina speciella särdrag men utgår från det som kallas Gipuzkoa-modellen. Gemensamt för att Txokos är dock att diskussioner kring politik är strängt förbjudet. Alla Sociedades formerar sin egen konstitution. Beslut tas gemensamt varje år eller vid särskilda tillfällen om så krävs. Styrelsen har en ordförande, kassör och sekreterare osv. Därtill finns en roterande post som kallas ”El semanero” som planerar veckans middag ”Cena del Semanero” . Maten lagar man alltid tillsammans

Historiskt sett har officiella Txokotillställning endast varit öppna för män, även om det på senare år på vissa platser kunnat skönjas en något liberalare inställning gentemot denna princip.

Álava är den modell som ligger till grund för vår förening. Läs våra stadgar här .

Inga kommentarer: