Ingredienser (4 personer)
4 anklår
3 msk havsalt (maldon)
2 vitlöksklyftor
1 tsk svartpepparkorn
ca 1-1.5 liter ankfett (det måste täcka anklåren i en lämplig kastrull)
Metod:
Blanda anklåt medsalt, pepparkorn och vitlök, täck och ställ i kyl över natten. Ta ut lår och torka av med hushållspapper.
Värm ankfett, i en kastrull som rymmer låren, tills det småputtrat. Lägg försiktigt ner anklåren. Lägg på ett lock och sänk värmen så att fettet sjuder. Prova köttet efter en timme om det är färdiglagat.
Låt anklåret svalna något i sitt fett. Förflytta dem därefter till en mycket ren rostfri bunke (förslagsvis kan man skölja den med kokhett vatten innnan användning). Koka åter upp ankfettet och häll det över låren så att de är täckta. Täck ock ställ tillbaka i kyl. De kan stå så här säkert i en vecka. Smakerna blir bättre ju längre man väntar (inom rimliga gränser...) Servering:
Innan servering tar man ut bunken och låter låren nå rumstemperatur. Ta ur låren och låt så mycket fett som möjligt rinna av. Värm ugn till 180° C och värm på låren i ca 30 min. Det är inget fel att sätta på grillen de sista 5 min så att skinnet blir knaprigt.
Vi serverar gärna detta med puylinser och konfiterad lök. När vi är i sydfrankike halstrar vi en färsk anklever och steker på en ankkorv och lägger upp bredvid på tallrikarna...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar