Ingredienser:
250 ml kycklingbuljong
Havssalt och nymalen svartpeppar
75 gr osaltat smör
Olivolja
1 röd lök, hackad
1 stjälk selleri, hackad
200 gr avorioris
300 ml rödvin (så bra som möjligt, Amarone Valpolicella eller någon annan)
100 g riven parmesan
Lite grädde

Värm buljongen. Smält 2/3 smör (och lite olivolja) i en tjockbottnad stekpanna och fräs lök och selleri försiktigt i cirka 20 minuter tills de är karamelliserade. Lägg i ris och blanda om ordentligt.
Höj värmen och häll i 100 ml av vinet och låt det reducera till en sirap.
Sänk värmen och häll i buljongen i omgångar tills allt absorberats.
När riset är nästan klart, börja hälla i kvarvarande vin i omgångar tills riset är al dente.
Tillsätt hälften av parmesanost och resterande smör och lite grädde. Krydda och smaka av. Låt risotton stå och dra ett par minuter.
Servering:
Lägg upp på fat, ringla över lite fin olivolja och servera med den resterande parmesanosten (fint riven).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar