Det finns 3 knep för att lyckas med en riktig bra risotto; låt löken svettas och karamelliseras länge (minst 20 min). Rör regelbundet om och håll risotton under ständig uppsikt. Använd bara viner som du skulle dricka själv. Vi föredrar viner som Valpolicella och givetvis Amarone till detta recept. Dock aldrig s.k matlagningsvin, lova det!
Ingredienser:
250 ml kycklingbuljong
Havssalt och nymalen svartpeppar
75 gr osaltat smör
Olivolja
1 röd lök, hackad
1 stjälk selleri, hackad
200 gr avorioris
300 ml rödvin (så bra som möjligt, Amarone Valpolicella eller någon annan)
100 g riven parmesan
Lite grädde
Metod:
Värm buljongen. Smält 2/3 smör (och lite olivolja) i en tjockbottnad stekpanna och fräs lök och selleri försiktigt i cirka 20 minuter tills de är karamelliserade. Lägg i ris och blanda om ordentligt.
Höj värmen och häll i 100 ml av vinet och låt det reducera till en sirap.
Sänk värmen och häll i buljongen i omgångar tills allt absorberats.
När riset är nästan klart, börja hälla i kvarvarande vin i omgångar tills riset är al dente.
Tillsätt hälften av parmesanost och resterande smör och lite grädde. Krydda och smaka av. Låt risotton stå och dra ett par minuter.
Servering:
Lägg upp på fat, ringla över lite fin olivolja och servera med den resterande parmesanosten (fint riven).
söndag, oktober 14, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar