torsdag, februari 18, 2010

Fondue

När vi i helgen var i fjällstugan i Björnrike bjöd vi på en köttfondue bestående av Oxfilé från Jämtlandsgården samt Reninnerfilé och Renytterfilé från Grannens. Reninnerfilén var mest populär och "smälte i munnen...". Tillbehören var klyftad gul lök, blomkålsbuketter, champinjoner och klyftpotatis som vi kört i ugnen. Såserna var bearnaise och en calvadossås som blev väldigt lyckad.


Calvadossås
Fräs äppelskal med smör och en hackad schalottenlök i en kastrull. Pudra över 1,5 matsked mjöl. Rör om. Slår på 5 cl calvados, 5 dl grädde och låt det koka i ett par minuter. Rör då och då. Sila av eller plocka upp äppelskalen. Smaka av med fond, salt och peppar.


Innan fonduen kalasade några på ostron och några på pilgrimsmusslor i buerre blancsås. Till dessert åt vi mango- och hallonsorbé med passionsfrukt.
Vinerna var i turordning:
1. La Chapelle des Augustins 2007 
2. Finca la Cuesta 2007
3. Nivole

Inga kommentarer: