tisdag, april 12, 2011

Paella

Nu när våren och sommaren närmar kanske en Paella sitter rätt. Det finns oändligt många recept och varianter på denna klassiker men tre ingredienser är en förutsättning för en lyckad Paella, förutom bra råvaror. Ni behöver en bra fiskbuljong, gör den gärna själv och använd inga tärningar eller färdiga fonder, kryddan pimientón som är en typ av paprikapulver med en tydlig rökt karaktär samt paellariset arroz bomba. Detta spanska rundkorniga ris påminner om risottovarianter men tar upp mer vätska och sväller upp rejält. Leta gärna även upp en klassisk paellapanna men denna går att ersätta med en stor stekpanna.

Det här behöver ni för en enkel och klassisk paella för 6 personer:

1 dl olivolja
12 medelstora scampi
1 stor gul lök, hackad
ca 1 dl krossade tomater
saffran
1 tsk havssalt
1 tsk pimentón (prova er fram, kan vara ganska kryddstark)
450 gr bläckfisk (calamari), i bitar
1.5 liter fiskbuljong
500 gr ris
450 gr marulk, i bitar
Ett nät hjärtmusslor

Värm olja i pannan på medelhög värme så att det börjar ryka lite. Stek scampin i ett par minuter på varje sida. Lyft ur och lägg på en tallrik. Sänk värme. Lägg i hackad lök och konfitera tills det att den är mjuk i ca 10-15 minuter. Blanda i tomater och rör om. Låt gå i ungefär 3 minuter. Addera salt, saffran och pimientón och bläckfisk. Rör om och låt gå i 5 minuter. Detta är basen eller en så kallad sofrito. Lägg i riset och rör om ordenligt och låt gå ytterliggare några minuter. Slå på all buljong, lägg i marulk, koka upp, och låt gå, utan att röra om, i 10 min. Lägg sedan i hjärtmusslor och låt gå i ytterliggare 10-15 minuter (utan att röra) tills det att vätskan nästan helt absorberats. Arrangera scampin på riset och låt paellan vila i ugn (120 gr) i 5-10 minuter.

Servera!

Inga kommentarer: