MENY XVII
1. En lätt halstrad färsk gåslever med 3 st olika alkogel (portvin, sherry och sauternes) med rödlöksmarmelad à la minute.
2. Len jordärtskockssoppa med panchetta och knaperstekta kantareller.
3. Ugnstekt lammrack med Janssonrösti och västerbottenflarn
3. Ugnstekt lammrack med Janssonrösti och västerbottenflarn
4. Ostkaka med salmbär
Den rätt som definitivt stack ut lite extra denna gång var ostkakan som vi serverade med salmbär (gotländska för blåhallon) och vispad grädde. För er som gillar ostkaka kan vi rekommendera detta recept där vi börjar med köpa ostlöpe. Äkta vara.
Ostlöpe innehåller ett mjölkkoagulerande enzym från kalvmagar som gör att ljummen mjölk börjar "ysta sig". Var hittar man ostlöpe undrade även vi? Apotek är de som saluför denna udda produkt. Ring för säkerhets skull och kontrollera att de har den inne eller förbeställ. 1 dl-flaska räcker till ungefär 30 liter mjölk. Med andra ord en hel del ostkaka.
OSTKAKA MED SALMBÄRIngredienser 4 port
5 dl mjölk
1 dl mjöl
2 msk ostlöpe
1 dl finhackad mandel
2 bittermandel
4 ägg
4 dl grädde
1½ dl socker
Metod
Värm ugn till 175 grader. Häll 4 dl mjölk i en kastrull och värm till 37 grader. Häll den resterande dl mjölk i en bunke och och rör ihop med mjölet till en redning. Rör ner redning och löpen i den fingerljumna mjölken. Dra av från plattan och låt den stå under lock och ysta sig i en timme.
Sätt en sil över en bunke med en kökshandduk som silduk. Lyft försiktigt över den ystade ostmassan med en hålslev och låt den rinna av tills dess att vasslan runnit ner i skålen. Detta tar ungefär ännu en timme.
Knäck ägg i en skål. Lågg i socker, vispgrädde, mandel och bittermandel. Vispa ihop till en smet. Rör ner ostmassan i smeten och vispa försiktigt. Häll sedan över i en smörad form och baka i ugn i ca 45 minuter.
Värm salmbär (blåhallon) under svag värme (de får ej kok) tillsammans med lite socker.
Servera ostkakan med salmbär och lite vispad grädde. Äkta husmansglädje.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar