söndag, november 08, 2009

Kvittenmarmelad och gelé

Här kommer det utlovade receptet på Kvittenmarmelad och gelé. Tar man vara på allt från höstfrukten kvitten så får man otroligt härliga tillbehör till bröd, ost, fisk- och kötträtter.
Ingredienser
ca 2 kg kvitten
1 citron
ca 1,2 kg socker (marmelad)
ca 800 gr socker (gelé)

Metod
Skala kvittenfrukterna och ta bort kärnhusen. Skär fruktkött i 8 delar och lägg dem i en bunke med vatten och ½ citron (så att det ej mörknar).
Lägg även skal och kärnhus i en annan bunke, täck med vatten och pressa i en ½ citron.

Marmelad:
Lägg fruktkött i en kastrull, täck med vatten och koka i ca 15 min tills det är mjukt. Ta ur frukten och spara vattnet. Detta kommer vi använda till gelén senare. Mixa fruktköttet till en slät puré och häll tillbaka i en kastrull. Addera nu socker till puré. Det skall vara 750 gr socker på 1000 gr fruktpuré. Rör ihop och koka långsamt. Var försiktig då det kan börja bubbla och skvätta. Det här tar ungefär 30 - 45 min beroende på fruktens konsistens. Nu kommer marmeladen ändra färg från en gul äppelmoston till en mörkt brandgul kulör och konsistensen bli mer trögflytande.
När detta är klart häller man över marmeladen i glas- eller keramikformar som klätts med bakplåtspapper och skickar in den i kylen där de får stelna. Gelé:
Ta det vatten (ca 1.5 liter) som blev kvar från marmeladkoket och lägg i skal och kärnhus. Koka i 25 min och häll sedan genom en fin sil. Nu behöver du 1.2 liter vätska som du tillsätter 800 gr socker till. Koka ihop detta tills det börjar få en trögflytande konsistens. Prova genom att hälla ut en sked vätska på ett kallt fat. Det här tar uppemot 1 timme. Vätskan kommer att gå från klart genomskinligt till starkt brandgul.

När detta är klart häller ni över det i små portionsburkar (doppade i kokande vatten) med skruvlock. Vänd dem upp och ner en gång.

Klart!

Inga kommentarer: