torsdag, november 05, 2009

El Txoko bevakar Det Goda Köket

I helgen är det dags för Det Goda Köket, nordens största mässa för mat och dryck på Älvsjömässan utanför Stockholm. El Txoko Sueco finns förstås på plats och bevakar årets mathändelser allt eftersom de utspelar sig.
Bland höjdpunkterna i det tre dagar långa programmet finns besök av vår favoritkock Johan Jureskog från Rolfs Kök som lagar finmat och Christian Di Luca – olivoljekung och tillika tidigare middagsgäst hos El Txoko Sueco – som visar upp nya användningsområden för olivolja (från familjeföretaget Zeta kan man misstänka).Det blir också några trevliga vinprovningar under mässan, bland annat hos vinhuset Torres och varför inte hos tillförlitliga Masi? Txokogänget kommer dock främst att leta efter Sake. På lördag är det nämligen dags för vår nya medlem Niklas Johansson att anordna sin första Txoko. Det blir en renlärig japansk upplevelse hämtad från läroboken Tenzo Kyokun(tenzo=klosterkocken) presenterad i fem färger, sex smaker och tre dygder! Kanske plockar vi även upp en biff från Ejmunds Gård från mässan – en masserad och öluppfödd Gotländsk Simgus i så fall. Nästan som i Kobe. Mer om detta senare.

El Txoko Sueco väljer ur årets program:

Håkan Fällman pratar kött "Styckmästare Håkan Fällman är aktuell med boken Kött - välja, hantera, tillaga. Han lär oss hur man väljer rätt köttbit till rätt maträtt, en kunskap som gått förlorad. Med sin mångåriga erferenhet berättar han hur uppfödning, foder, slakt, mörning och kön påverkar köttets kvalitet, vilken färg köttet ska ha för att smaka bra..."
Datum 2009-11-07 Tid 11.00 - 11.15 Lokal Den Goda Maten B01:40

Den mångfacetterade olivoljan "Fredagskocken Mattias Larsson samtalar med Christian Di Luca från Zeta kring smaker och nya användningsområden för olivolja."
Datum 2009-11-07 Tid 12:30 - 13.00 Lokal B01:01

Johan Jureskog lagar mat "Johan Jureskog från Rolfs Kök, Kocklandslaget, utsågs senast av White Guide till årets ”rising star” lagar inspirerande bjudmat. Johan har även utsetts att bidra med recept till Kockarnas Krog."
Datum 2009-11-07 Tid 13:00 - 13:30 Lokal Allt om Mat scenen B15:11

Årets Kock 2009 Viktor Westerlind lagar mat ”Viktor Westerlind från Fredsgatan 12 och även 2009 års vinnare av Årets Kock lagar mat ur sina vinnarrecept.”
Datum 2009-11-08 Tid 12:30 - 13:00 Lokal Allt om Mat scenen B15:11

Tasting under the stars ”Prova femstjärniga årgångar med Masi. Raffaele Boscaini, ägare till vinhuset Masi, leder provningen av Masi Campofiorin och Masi Amarone Costasera från de femstjärniga årgångarna 2006, 1997 och 1995. En unik provning där man får upptäcka dessa viners fulla potential. Välkommen till the "Tasting under the stars".
Pris: 200 kr Arrangör: Philipson Söderberg Åldersgräns: 20 år”
Datum 2009-11-06 Tid 18:30 - 19:30 Lokal Vinprovarrum Tempranillo

PS. Se upp för Glenn Strömberg i korridorerna som kränger sina färdiga pizzabottnar med tomatsås (och sin stolthet). DS.

1 kommentar:

Robban sa...

Suveränt, kul post Klas!!!