torsdag, november 12, 2009

XVI - Txoko Raw

Då har även det Japanska köket presenterat sig på El Txoko Sueco. Denna gång i form av en komplett middagskomposition inspirerad av läroboken Tenzo Kyokun."Tenzo har fem metoder och fem färger att hålla sig till för att kunna variera maten efter årstiderna. De fem metoderna är kokning, grillning, fritering, ångning och servering av rå råvara. De fem färgerna är grön, gul, röd, vit och svartlila. Tenzo ska vinnlägga sig om att arbeta med rokumi santoku - sex smaker och tredygder. De sex smakerna är bitter, sur, söt, stark, salt och awai (ung, mild) och tenzo ska balansera dem effektivt. Hans arbete ska präglas av de tre dygdernalätthet/mjukhet, renhet/fräschör, samt precision/omsorg".

Niklas gjorde kvällen till ära även entré som Mesero och det på ett alldeles fantastiskt sätt där en enorm Sashimi-anrättning, på bl.a färsk hummer, och en Kobe-style biff definitivt stack ut lite extra.

Mer om denna kväll följer inom kort.

Inga kommentarer: