torsdag, oktober 15, 2009

Rosta soppan!

Hola Txokotitos,
Tänkte passa på att slå ett slag för att rosta grönsaker. Inte nödvändigtvis de gamla vanliga misstänkta potatisarna, palsternackorna, morötterna med flera, utan det här handlar om grönsaker som lagas i ugnen för att sedan hamna i en soppa, puré, pastasås eller liknande. Många grönsaker får helt enkelt mer smak när de rostas på det här sättet än om de kokar omkring i vatten på spisen. En annan fördel med tillagningsmetoden är att det går snabbt att komma igång.

Ta en tomatsoppa till exempel: In med kluvna tomater och vitlöksklyftor i en långpanna i ugnen, på med lite krydddor, salt och peppar och olivolja och låt de små liven rosta långsamt på ca 100 grader tills de är helt skrumpna och fått lite färg. Mosa genom en sil så att man blir av med kärnor och skal och bums ned i mixern där man tillsätter lite varmt vatten eller buljong samt de bladkryddor man önskar. Seså, en grym tomatsoppa.



Samma teknik funkar med de flesta mjukare grönsaker, till exempel sötpotatis, eller varför inte som här en höstig soppa på pumpa:

Ingredienser:
1 rejäl bit pumpa skalad urkärnad och skuren i tärningar
2 schalotten, finhackade
2 vitlöksklyftor med skalet kvar
Några kvistar timjan
3dl kycklingfond
1dl grädde
1dl mjölk
En klyfta citron
1 näve pinje- hassel- eller osaltade cachewnötter
Smör och neutral olja
Havssalt och svartpeppar

Metod:
Sprid ut pumpatärningarna i en långpanna tillsammans med några klickar smör och timjanbladen. Rör om med fingrarna så att allt blandas, lägg i vitlöksklyftorna och rosta sedan grönsakerna i 200C till dess att bitarna är genommjuka, ca 20-30 minuter.

Under tiden pumpan rostar så hackar du löken och svettar den på låg värme i olja i en djup kastrull. Löken ska karamellisera i oljan och bli söt, inte fräsas. Ta fram en panna till och rosta lite nötter på medelstark värme till dess att de får färg. Häll över de rostade nötterna i en mixer och smula sönder dem till ett fint pulver.

När pumpan i ugnen är nästan klar tillsätter du kycklingfonden till den karamelliserade löken i kastrullen på spisen och låter koka upp. Addera därefter mjölken och grädden och medan blandningen sjuder upp på nytt tar du ut pumpabitarna ur ugnen, trycker ut innehållet ur vitlöksklyftorna och tillsätter alltihop (minus vitlöksskal) till soppan.
Låt bitarna sjuda med några minuter till dess de nästan faller sönder. Smaka av med salt och peppar och kör soppan i mixern tillsammans med de redan finfördelade nötterna. Se upp med mixern eftersom innehållet är kokhett (jag brukar hålla en kraftig linnehanduk ovanpå locket för att det inte ska kunna skvätta.) I med ett stänk citron och mixa igen så att soppan blir riktigt skummig.

Servera i djupa tallrikar med en kvist timjan eller mynta som dekoration.

Soppan får en djup, söt och rostad smak som förstärks av de rostade nötterna. Använd citron för att balansera syran och undvik olivolja: soppan ska smaka smörkola och höstmörker inte sommarfräscht italienskt.

Inga kommentarer: