Hösten är här, länge leve hösten! Min gode vän Klas sa en gång för länge sedan att det trots allt finns 2 positiva saker med det svenska vintermörkret; man kan dricka öl när man vill och man kan ta en taxi precis när som helst. Vad jag antar att han försökte förmedla var att det känns lite som after work mest hela tiden. Nu finns det ju faktiskt ännu en positiv sak med att höstmörkret lägger sig. Man får frossa i obegränsade mängder fransk husmanskost som innehåller ost och potatis. Här följer ett recept på klassikern Tartiflette som jag och Robban (på besök i storstan från Östersund) lagade igår. Jag har ersatt den traditionellt använda Reblochon-osten med en ny favorit; Epoisses. En alldeles underbart illaluktande fransk delikatess. Det är en ost gjord av opastöriserad komjölk som tvättats i drycken Marc de Bourgogne. Var försiktig dock, äter ni inte upp den samma dag så använd dubbla plastpåsar och tupperware. Den doftar något oerhört. Ingredienser (4 personer)
8 medelstora skalade potatisar
lite olivolja
1 medelstor gul lök
200 g pancetta
2 dl vitt vin
salt/peppar
250 g Epoisses, Parmesan
Värm ugn 180 gr C. Koka potatis i stor gryta till de ramlar av en kniv. Låt potatis svalna och tärna.
Värm olja i grytan och stek lök till gyllenbrun, ca 5 min. Lägg i pancetta och fortsätt 5 min till.
Lägg i potatis, tillsätt vinet och smaka av med salt och peppar. Sjud på medelvärme och rör om då och då.
Ta av grytan och skeda över hälften av blandningen i en form alt. portionsformar. Bred på hälften av osten. Täck med resten av potatisblandning och täck med ost. Jag brukar riva över lite parmesan också för att allt blir bättre då. Grädda i ugn tills det börjar bubbla och få färg.
Servera med lammstek och en grönsallad... Underbart.
8 medelstora skalade potatisar
lite olivolja
1 medelstor gul lök
200 g pancetta
2 dl vitt vin
salt/peppar
250 g Epoisses, Parmesan
Värm ugn 180 gr C. Koka potatis i stor gryta till de ramlar av en kniv. Låt potatis svalna och tärna.
Värm olja i grytan och stek lök till gyllenbrun, ca 5 min. Lägg i pancetta och fortsätt 5 min till.
Lägg i potatis, tillsätt vinet och smaka av med salt och peppar. Sjud på medelvärme och rör om då och då.
Ta av grytan och skeda över hälften av blandningen i en form alt. portionsformar. Bred på hälften av osten. Täck med resten av potatisblandning och täck med ost. Jag brukar riva över lite parmesan också för att allt blir bättre då. Grädda i ugn tills det börjar bubbla och få färg.
Servera med lammstek och en grönsallad... Underbart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar